Parfum als hormoonverstoorder in cosmetica.

BLOG

Parfum als hormoonverstoorder in cosmetica.

Parfum als hormoonverstoorders in cosmetica.

Wat zijn hormoonverstoorders ?

Hormoonverstoorders of EDC’s (Endocrine Disrupting Chemicals) zijn chemische stoffen die de van nature in ons lichaam voorkomende hormonen nabootsen of ingrijpen op de werking daarvan en het natuurlijke evenwicht uit balans brengen. Dit komt doordat ze het transport, de aanmaak of omzetting (metabolisme) van hormonen beïnvloeden, of rechtstreeks inwerken op de hormoonontvanger (receptor) waardoor ze zelf een effect teweegbrengen of het effect van het natuurlijk hormoon blokkeren.

Wat is parfum?

Parfum is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur, die ervoor zorgen dat een product aangenaam ruikt. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen.

Een parfum is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen worden bijvoorbeeld uit kruiden en specerijen gehaald. Ook etherische oliën worden als parfum gebruikt. Deze worden gewonnen uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische geurstof heeft over het algemeen een sterkere geur en blijft langer een geur afgeven doordat de chemische stof zuiverder is dan de natuurlijke. Een natuurlijke stof is een chemische stof die niet door de mens gemaakt is (gesynthetiseerd), maar gewonnen is uit de natuur, en dus nooit zo zuiver gedistilleerd is. Een voorbeeld hiervan is een geurstof zoals geraniol. Geraniol kan uit een bloem gehaald worden maar kan ook synthetisch gemaakt worden. De natuurlijke geurstof zijn meestal niet beter dan de synthetische.

In 2015 was er veel ophef over parabenen, dan waren het de ftalaten, daarna SLS, en nu weer parfum.

Heb je er al eens bij stil gestaan dat we dagelijks in aanraking komen met stoffen die onze hormonen verstoren? Dat er veel gebruikte producten zijn die je hormonen beïnvloeden is al lang bewezen maar het is nog niet algemeen bekend. En er wordt ook nog eens veel te weinig aan gedaan.

Kinderverzorgingsproducten: aan billendoekjes, talkpoeder en andere producten speciaal voor kinderen, zoals shampoo en zonnebrandcrème, kunnen geurstoffen toegevoegd zijn. Ze zijn niet nodig voor de werking van het product.

Was- en reinigingsmiddelen: aan producten als afwasmiddel, bleekmiddelen, hygiënische schoonmaakdoekjes, wasmiddelen, wasverzachter en vaatwastabletten zijn vaak geurstoffen toegevoegd. Daarom ruikt je wasgoed ook zo fris!

Speelgoed: aan poppen en ballonnen wordt soms parfum toegevoegd om de lucht van PVC of rubber/latex te verbergen.

Voeding : hormoonverstorende stoffen die via ons voedsel ons lichaam binnenkomen.In de supermarkt kom je groente- en fruitproducten tegen waar landbouwgif op zit. Deze bestrijdingsmiddelen bestaan uit verschillende stoffen die giftig voor ons zijn. Het is helemaal niet ongewoon dat er tussen 5 en 13 verschillende soorten gif (met name op fruit) gevonden worden.

Plastic is werkelijk overal! Veel plastic bevat BPA. BPA is een xenohormoon dat onze natuurlijke hormoonbalans kan verstoren.

Xeno oestrogenen worden ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd. Het zijn stoffen met een sterke oestrogeenachtige werking. De lever kan ze maar moeilijk afbreken en bij overdaad krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. (waar vaak al sprake van is bij vrouwen met PCOS (Polycysteus Ovarieel Syndroom))

Onderzoek heeft aangetoond dat BPA in verhoogde niveaus wordt aangetroffen bij vrouwen met PCOS. Er komt ook uit naar voren dat wanneer het BPA niveau in het bloed stijgt de aanwezigheid van mannelijke hormoon ook toeneemt.

Klachten die veel voorkomen bij PCOS zoals acne, overbeharing en haaruitval kunnen ontstaan door verhoogd testosteron (mannelijk hormoon) niveau.

Hoe pak je dit aan? 

 • gebruik schoonmaakmiddelen met een ecolabel
 • was alles wat je voor de eerste keer gebruikt, eerst grondig af (in productieprocessen worden veel chemische stoffen gebruikt)
 • verwarm eten nooit in de magnetron in een plastic verpakking. Door de warmte geeft plastic veel sneller chemische stoffen af die zo in het eten terecht komen. Vermijd dus de microgolfoven als je een andere optie hebt, en warm alles op in een glazen of porseleinen schotel
 • was textiel voor je het de eerste keer gebruikt (in de productie worden ook veel chemicaliën gebruikt, waar je huid anders direct wordt aan blootgesteld)
 • ventileer je huis regelmatig
 • vermijd het drinken uit plastic drinkflessen. En al helemaal wanneer een plastic fles in de directe zon heeft gestaan. Dus gebruik geen plastic flesje uit de supermarkt dat je keer op keer weer vult. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare waterflesjes van een kunststof die BPA vrij is (zoals een dopper), of die gemaakt zijn van roestvrij staal of glas.
 • bewaar restjes eten in glazen bakjes of BPA vrije bakjes en neem je lunch mee in een rvs trommel.
 • drink geen koffie of thee uit plastic bekertjes maar kies voor kartonnen bekertjes of neem je eigen mok mee (ook nog eens beter voor het milieu).
 • kies voor voedingsmiddelen uit een glazen pot in plaats van uit blik. Vaak zit er een laagje kunststof met BPA in blikken om het roesten tegen te gaan
 • beperk het aannemen van kassabonnen. Kassabonnen? Ja, want die zijn vaak gemaakt van thermisch papier en bevatten flink wat BPA. Het zit niet opgesloten in het plastic maar los op de bon. Dus kom je er ook direct mee in aanraking. Was je handen na het aanpakken van bonnetjes en neem ze alleen aan wanneer je ze wil bewaren (ook dat is weer beter voor het milieu want de kassabon is niet recycleerbaar)
 • kies het liefst voor lokale en biologische producten, die bevatten minder pesticiden en bestrijdingsmiddelen
 • was je groente en fruit goed voordat je ze gaat eten
 • schil fruit dat niet biologisch is
 • wanneer je vlees eet, kan je best kiezen voor een biologische variant. Veel niet-biologisch vee krijgt tegenwoordig preventief antibiotica en groeihormonen ingespoten. Op de duur kunnen wij hierdoor resistent worden voor deze antibiotica en de groeihormonen verstoren zeker je eigen hormoonhuishouding

Genoeg punten dus waar je in het dagelijks leven rekening mee kan houden zonder dat ze je eel erg veel moeite kosten.